Stretni ma tam, kde som

Jasné, choď! Ak je zmyslom života nájsť vlastné šťastie, sprav pre to všetko. Si nedočkavý? Choď aj cez mŕtvoly! Si smädný? Napi sa hoci aj šumivého jedu, vymeň dlhodobé šťastie za to prchavé, hlavne uhas svoju túžbu. Počkaj, prepáč…si zranený? Tu máš aspoň náplasť, povedz všetkým a aj sebe, že nekrvácaš, a bež ďalej! A ak by si predsa len na chvíľu spomalil a obzrel sa, uvidíš, že jednou nohou si už trochu inde. Vtedy choď ešte ďalší krok. Jasné, ešte jeden malý krok mimo Cesty. Len centimetrík. No dobre, tak môžeš aj metrík a aj kilometrík. Ale skús tak, aby si na Cestu ešte dovidel; aspoň z diaľky. Aby si sa mohol uchlácholiť, že nie si mimo, a tak zožrať nepriateľovu návnadu aj s navijákom.

Jasné, všetci sme tam boli. Každý sme pili nepitnú vodu za cestou k uhaseniu smädu. Každý sme z Cesty zišli, zabudli sme, prečo sme vlastne smädní a trochu sme si smäd a aj vodu re-definovali (“ale len tak, aby sme ešte trošku na pôvodnú definíciu dovideli!” - všakže). Či už z arogancie alebo skôr zúfalstva smäd síce uhášame, no nie je to už ani smäd a ani uhášanie. Skôr niečo ako tlačenie celkom chutného, no zároveň nepomerne drahého fast foodu, ignorujúc naservírované jedlo v desaťhviezdičkovej reštaurácii, v ktorej ti niekto pripravil desaťchodovú večeru s kamošmi a ešte aj zaplatil účet. Naša logika ma niekedy dojíma.

A nemusíš tomu veriť; nemusíš veriť tomu, že sám Boh ti kráča naproti a že práve On prestiera stôl, On ponúka živú vodu, rozuzlenie, uzdravenie, odpustenie a chuť odpúšťať. Nemusíš veriť, že existuje level lásky, ktorý si ešte nezažil. Nemusíš veriť, že existuje studňa taká hlboká a prestretný stôl taký komplexný, že konečne ochutnáš to, v čo si už ani nedúfal.

Trošku desivé ale je, že Ten, čo to všetko pripravil a vlastným životom platil, vidí tvoje fastfoody. Vidí, čím sa sýtime miesto Neho, no vidí aj, že to mohli byť len chabé pokusy uhasenia našej túžby nájsť šťastie, a preto ide naproti a chce nás stretnúť tam, kde sme. Ide, lebo tiež cíti smäd, no po našom srdci. Túži sa ho dotknúť a opäť pripomenúť, prečo nám vyschlo v ústach. Vidí rýchle riešenia dlhodobých bolestí, no aj nás v nich. Nestretneš sa s Ním v realite, o ktorej retrospektívne snívaš, ale je práve v realite pokazenej a je realitou nádeje. Nie je ani na oblakoch a ani “až tam niekde po smrti”, je tu. Vidí tvoju samotu v honbe za ktoviečím a vraví - nevidíš, že som priamo tu? Ach, veď prišiel práve kvôli tomu! Kvôli tebe, kvôli mne, kvôli nám, zamotancom vo vlastnom živote! Aby sme vedeli vyznať, že viac nebude vlastný, ale Jeho, v najlepších rukách: ktoré zamotané rozmotávajú, staré búrajú, stavajú nové, opustené objímajú, ležia spolu s tebou v mláčke sĺz, no potom pomaly, v ich vlastnom a tvojom čase ti pomôžu sadnúť si, vstať, znovu vzpružiť ochabnuté ramená a dokonca raz aj správne vykročiť. Prebodnuté ruky napokon dotykom uzdravujú. Stretol si sa niekedy s nimi?

Našiel si sa v popísaných situáciách? Myslíš na nejakú konkrétnu? Je DOBRÉ, že ťa Boh vidí a stretáva. Je DOBRÉ, že vidí naše fast foody a stojté vody. Ako by si s nimi inak niekedy mohol ty sám pohnúť?

V Biblii je podobný príbeh o žene-Samaritánke, ktorú Ježiš stretol symbolicky pri studni. Ježiš prekročil všetky možné hranice ~ rozprával sa ako Žid s niekým zo Samárie, sám muž so ženou, a ešte jej aj hovoril nepríjemné pravdy o jej živote. Azda tým prekročil aj hranicu slušnosti, no stálo to za to. Jeho rozhovor nekončil karhaním, ale hlbokým pochopením Samaritánkinho srdca. Videl jej túžbu po blízkosti s niekým milovaným a jej obojstranné zranenia po ceste za uhasením tohto smädu. Stretol ju presne tam, kde bola a povedal jej, že On je blízkosť, ktorú potrebuje a aj jej ju vie dať ~ nie na špeciálnych miestach, chrámoch, vrchoch, cestách, cvičeniach, mantrách, či takzvanom pozitívnom myslení ~ ale v duchu a pravde. Čiže v úprimnej modlitbe.

Nechaj radšej všetko tak a nechaj sa len stretnúť tam, kde si. Alebo sa vráť na miesto z minulosti, ktoré má stále seriózny dopad na tvoje dnešky a zajtrajšky a spýtaj sa Ježiša, kde bol a kde je v tom celom.

Ak sa chceš modliť, môžeš dnes aj takto: “Ježiš, Stretni ma tam, kde som. Stretni ma tam, kde si. Daj mi napiť Života, vráť ma na Cestu, nech spoznám Pravdu. Amen.”

Previous
Previous

Návrat do reality

Next
Next

Zmier sa s Tým